Skip to main content
Pressmeddelande

Efter det eskalerande våldet: Rösta om misstroendeförklaring mot Johansson och Damberg

By 7 september 2020No Comments

Ständigt kommer det nya rapporter om grov våldsbrottslighet, om hur gäng tar kontroll över områden och nu, under Ekots lördagsintervju med biträdande rikspolischef Mats Löfving, om att det finns runt 40 kriminella, klanbaserade nätverk i Sverige. Riksdagen öppnar nu på tisdag efter sommaruppehållet. Ilan Sadé, partiledare för Medborgerlig Samling (MED), uppmanar därför riksdagen att omedelbart begära misstroendeförklaring mot justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg. – Sverige vittrar sönder. Vi ska bygga ett medborgarnas Sverige, där vi ställer krav på varandra och håller ihop. Då måste vi ta tag i det onda i samhället. Nonchalansen måste få ett slut. Enligt grundlagen styr regeringen riket och det är dags att utkräva ansvar, menar Ilan Sadé.

Medborgerlig Samling (MED) har sedan partiet grundades haft brottsbekämpning och en fungerande migrations- och integrationspolitik som kärnfrågor. Under 2017 och 2018 tog MED fram omfattande åtgärdsprogram inom dessa områden. Riksdag och regering har dock inte anammat ens en bråkdel av de förslag som MED har lagt och bildat opinion för.

– Jag uppmanar riksdagen att omedelbart begära misstroendeförklaring mot de två statsråd som är ytterst ansvariga för brottsbekämpning, migration och integration. Både justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg har misslyckats med sina uppdrag och bör därför tvingas att avgå. Sverige vittrar sönder, och vi kan inte stå handfallna och se på, säger Ilan Sadé i ett uttalande.

För ganska exakt ett år sedan (29 augusti 2019) lanserade Medborgerlig Samling en uppdaterad version av partiets åtgärdsprogram mot det eskalerande våldet. Redan då var situationen i landet mycket allvarlig, med sprängdåd, överfall och ett par uppmärksammade mord i Malmö och Vällingby. Alla seriösa bedömare instämmer i att läget sedan dess har förvärrats ytterligare. Här följer några av de viktigaste punkterna i MED:s åtgärdsprogram:

– Nolltolerans för hot och våld i skolan

​- Avskilj elever som hotar och utövar våld

​- Se till att det blir studiero i skolan och lyft fram positivt beteende

– Upprätta en gränskontroll värd namnet

– Genomför en biometrisk folkräkning

​- Släpp inte in terrorister och kriminella eller individer vars identitet inte är känd

– Inför asylstopp under mandatperioden och fastställ små kvoter för asylmottagandet på längre sikt

– De som får avslag ska lämna landet

– Utländska kriminella ska utvisas i stort sett utan undantag

​- Utländska kriminella ska i högre utsträckning avtjäna straffet i hemlandet

​- Avskaffa straff- och ungdomsrabatt

– Sänk straffmyndighetsåldern

– Upphör med slentrianmässig förtidsfrigivning

– Utveckla polisens metoder och arbetssätt

​- Uppdra åt polisen att börja arbeta enligt ”broken window”-metoden

​- Tillför snabbt särskilt utbildade ordningsvakter med vissa polisiära befogenheter.

– Våra program har utarbetats och uppdaterats av jurister, åklagare och poliser med mångårig yrkeserfarenhet. Även om riksdagen hittills har ignorerat våra förslag, tror jag att ledamöterna inser att våra program är nödvändiga för att vända den katastrofala samhällsutvecklingen, fortsätter Ilan Sadé.

När riksdagen öppnar på tisdag har våra folkvalda chansen att prioritera de politikområden som just nu är mest akuta: brottsbekämpning, migration och integration.

– Vi ska bygga ett medborgarnas Sverige, där vi ställer krav på varandra och håller ihop. Då måste vi ta tag i det onda i samhället. Nonchalansen måste få ett slut. Enligt grundlagen styr regeringen riket och det är dags att utkräva ansvar, menar Ilan Sadé, och fortsätter:  – Ingen blir gladare än jag om de lyssnar på MED:s åtgärdsförslag och genomför dem. Jag är dock övertygad om att de tyvärr inte kommer att klara av det jobbet, varför vi står redo att bidra i arbetet direkt efter valet 2022.

Ytterligare detaljer redovisas i MEDs rättspolitiska program (se bilaga) samt på www.medborgerligsamling.se/politiska-program/

————————————-

Medborgerlig Samling (MED) är ett liberalkonservativt parti som arbetar för medborgarnas bästa – en gräsrotsrörelse för ett återupprättat samhällskontrakt och en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.

MED har sedan valet 2018 representation i tre kommunfullmäktige; Laholm, Höör och Torsås. Genom lokalföreningar och distrikt runt om i landet arbetar MED för en förnyelse av svensk politik.