Skip to main content
Pressmeddelande

EU-projekt anställer kriminell för uppsökande verksamhet mot barn i Järva

By 12 mars 2024No Comments

MED avslöjar att EU-pengar gått till att anställa en gängkriminell för att etablera kontakter med unga.

Ett EU-finansierat projekt som ska motverka att barn exponeras för kriminella miljöer i Järva har anställt en man med gängkriminell bakgrund. Tanken är att barn på Järvafältet i Stockholm ska skyddas från att socialiseras in i gängbrottslighet genom att delta i vuxenledda fritidsaktiviteter. Till projektet anställdes därför ett antal fritidslotsar, vuxna som med uppsökande verksamhet ska uppmuntra barn att ta del av fritidsutbudet i området. En av dessa fritidslotsar visar sig nu vara dömd för att ha tvättat pengar åt gängkriminella. Under rättegången framgick också att han anser sig vara under dödshot eftersom han har skulder till våldsbenägna kriminella personer. Vidare granskning visar att mannen tidigare har dömts till ett 7-årigt fängelsestraff i Storbritannien, den gången för ett gängrelaterat grovt våldsbrott.

Avslöjandet kommer efter att Medborgerlig Samlings granskningsgrupp tittat närmare på projektet Aktiv Fritid Järva som fått 12 miljoner kronor via Europeiska Socialfonden (ESF) för att bekämpa barnfattigdom.

Liselott Martynenko Agerlid

Liselott Martynenko Agerlid, vice ordförande för MED Stockholms Stad och MEDs andranamn i EU-valet är inte förvånad:

– EU har en bidragskarusell, där våra skattemedel tar vägen via Bryssel och kommer tillbaka i form av allehanda styrda projektbidrag. Så här går det när man försöker lösa lokala problem utan att ha lokalkännedom. Det är bara ännu ett bevis för att EU behöver reformeras i grunden och inte ägna sig åt saker som medlemsländerna sköter lika bra, eller bättre, själva. EU ska helt enkelt hålla tassarna borta.

Av mannens ansökningshandlingar framgår också att han som referens använt en lokalt välkänd person som är dömd till fängelse för grova brott. Liselott Martynenko Agerlid konstaterar att Stockholms stad, som agerar projektledare, inte heller verkar ha vare sig personkännedom eller lokalkännedom.

– Alla de här uppgifterna fanns bara en googling bort. Varför gör inte Stockholms stad ens rudimentära kontroller på personer som ska jobba med barn? Inkompetensen utsätter barn för oacceptabla risker. Det är uppenbart att Stockholms stad bryr sig mer om att ha fina projekt att visa upp än att skydda barn i utsatta områden.

Medborgerlig Samlings granskningsgrupp har tidigare avslöjat omfattande fusk med bidrag från Skolverket och Stockholms stad för påstådd läxhjälp, att Stockholms stad låter den islamistiska och antisemitiska organisationen Milli Görüs bygga moskén i Skärholmen och vårdslösa mark­anvisningar till olämpliga aktörer på Järvafältet.


Medborgerlig Samling (MED) är ett liberalkonservativt parti som arbetar för medborgarnas bästa – en gräsrotsrörelse för ett återupprättat samhällskontrakt och en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.

MED har sedan valet 2022 representation i fem kommunfullmäktige; Laholm, Höör, Karlshamn, Järfälla och Österåker. Genom lokalföreningar och distrikt runt om i landet arbetar MED för en förnyelse av svensk politik.

Presskontakt

Mikael Flink, Pressansvarig, [email protected], 0707-701221