Skip to main content
Pressmeddelande

MED lanserar anti-islamistiskt politiskt program

I skuggan av allvarliga terrorhot och öppen antisemitism går Eurovision av stapeln i Malmö. Enligt Säkerhetspolisen ligger islamistiska krafter bakom uttalade och upprepade terrorhot mot Sverige. Medborgerlig Samling har tagit fram en samlad politik med kraftfulla åtgärder för att bemöta islamismens landvinningar i Sverige. Målsättningen är att Sverige ska kunna fortsätta vara ett demokratiskt och fritt samhälle. 

Daniel Sonesson, partiledare Medborgerlig Samling Fotograf/Källa: Ann Jonasson Lignercrona

Våldsbejakande islamism är inget nytt fenomen. I Manchester mördades 22 människor när terror drabbade en konsert med tonårsidolen Ariana Grande. I Paris mördades 130 människor vid en hårdrockkonsert i Bataclan. För mindre än två månader sedan mördades 145 personer under en konsert i Moskva. Sverige har utsatts för den brutala attacken på Drottninggatan i Stockholm och två svenska fotbollssupportrar mördades kallblodigt med automatvapen i Bryssel.

“Det är en förfärlig utveckling Sverige befinner sig i. Vi menar att islamismen är på väg att förändra det svenska samhället i grunden, inte till det bättre, utan till det sämre” säger Daniel Sonesson, partiledare för Medborgerlig Samling.

Den gemensamma nämnaren för den våg av våld, terror och antisemitism som dragit in över västerländska samhällen är islam. Höger- och vänsterextremism är i dessa sammanhang av underordnad betydelse. Även om våld och terror skapar rubriker och känslor så sträcker sig islamismens samhällspåverkan bortom våld och terror. Våra västerländska demokratiska värden hotas av den omfattande islamism som breder ut sig i Europa. Ett av de länder där denna förändring sker snabbast är Sverige, där etablissemanget uppmuntrat och välkomnat islamism.

Medborgerlig Samling lanserar nu ett politiskt program med åtgärder för att möta de hot som en växande islamism i Sverige innebär. Partiets anti-islamistiska program innehåller flera konkreta åtgärder för att motverka islamism i Sverige. MED kräver bland annat:

  • Stopp för offentliga bidrag till islamism, däribland religiösa samfund
  • Stopp för icke-demokratisk utländsk finansiering av moskébyggen, etnokulturella föreningar och religiösa samfund
  • Förbud för religiösa samfund och föreningar som stödjer terrorism
  • Höjda krav för medborgarskap
  • Rösträtt i lokalval ska begränsas till EU-medborgare
  • Kriminalpolitisk anpassning till uppvigling, upprätthållande av parallella rättssystem och dominansbeteende i offentlig miljö
  • Kraftfullt agerande mot hederskultur, religiös klädsel i skola och offentliga verksamheter samt fler religiösa särkrav.
  • Avfärdande av krav på nationell minoritetsstatus för muslimer
  • Ökad polisiär förmåga till infiltration, avlyssning och spaning
  • Att försvarsmakten ska kunna användas mot terrorism i Sverige

Problemet med ett växande islamistiskt hot mot västerländska demokratiska värden delar Sverige med många EU-medlemmar. Därför vill partiet se gemensamt agerande inom ramen för EU mot islamism i EU.

“Svenskarna ska inte integreras in i dysfunktionella samhällsskick, religiös fundamentalism eller totalitära tendenser. Ingen enskild åtgärd kan effektivt bryta denna utveckling. Därför lanserar vi ett batteri av åtgärder för att bryta den negativa utveckling vi är inne i” avslutar Edward Nordén, säkerhetspolitisk talesperson för Medborgerlig Samling.

Det anti-islamistiska programmet finns tillgängligt bland Sakpolitiska program på www.med.se/var-politik/politiska-program/


Medborgerlig Samling (MED) är ett liberalkonservativt parti som arbetar för medborgarnas bästa – en gräsrotsrörelse för ett återupprättat samhällskontrakt och en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.

MED har sedan valet 2022 representation i fem kommunfullmäktige; Laholm, Höör, Karlshamn, Järfälla och Österåker. Genom lokalföreningar och distrikt runt om i landet arbetar MED för en förnyelse av svensk politik.