Skip to main content
Pressmeddelande

Medborgerlig Samling nära mållinjen till Europaparlamentet

By 11 maj 2024No Comments

6,3% av väljarna kan tänka sig att rösta på Medborgerlig Samling i EU-valet. I en opinionsundersökning beställd av Medborgerlig Samling har Sentio frågat 1.000 personer om de kan tänka sig att rösta på Medborgerlig Samling om det vore val till Europaparlamentet idag. Undersökningen genomfördes 3-7 maj. 1% svarar att de definitivt kan tänka sig att rösta på partiet medan 5,3% svarar att de kanske kan tänka sig att rösta på partiet.

Daniel Sonesson, partiledare Medborgerlig Samling Fotograf/Källa: Medborgerlig Samling

Siffrorna bekräftar vad många företrädare och medlemmar i Medborgerlig Samling upplever i möten med borgerliga väljare. Väljare som tidigare röstat på Moderaterna, Kristdemokraterna eller Liberalerna uttrycker missnöje med den förda politiken. Särskilt moderata väljare upplevs som missnöjda med Moderaternas stöd för den nya könslagen, med att Tomas Tobé (M) säger sig vilja samarbeta med socialdemokraterna i EU-parlamentet och med att partiet inte höjde brytgränsen för statlig skatt.

“Vi märker i vår dialog med borgerliga väljare att det finns ett starkt missnöje med framför allt Moderaterna och Ulf Kristersson” säger Daniel Sonesson, partiledare för Medborgerlig Samling. “Resultatet av Sentios opinionsundersökning visar att Medborgerlig Samling går starkt framåt inför EU-valet den 9 juni. Fler och fler tidigare moderatväljare deklarerar öppet att de avser att lägga sin röst på Medborgerlig Samling istället för Moderaterna” fortsätter Sonesson.

“Borgerliga väljare vill ha borgerlig politik. Det finns bara ett borgerligt parti i Sverige, Medborgerlig Samling. Vi är det parti Gösta Bohman hade valt. Hela 1% säger sig definitivt vilja rösta på MED. Det är en tillväxt på över 600% från föregående EU-val. Ytterligare 5,3% överväger att lägga sin röst på MED. Nu ger vi järnet på att komma in i EU-parlamentet och minska socialism, detaljstyrning och genuspolitik i såväl Europa som i Sverige,” avslutar Sonesson.


Medborgerlig Samling (MED) är ett liberalkonservativt parti grundat 2014. Partiet förenar en liberal syn på individens rättigheter och den ekonomiska politiken med en konservativ syn på samhället, kulturen och långsiktig hållbarhet. Här finns mer information om partiets politik.


I de allmänna valen 2022 gick partiet från 5 mandat i 3 kommuner till 11 mandat i 5 kommuner. MED är representerade i Laholms, Höörs, Karlshamns, Järfällas och Österåkers kommunfullmäktige.