Skip to main content

Moderaterna sviker igen om Chat Control 2

De tre debattörerna Daniel Sonesson, Pia Rundkvist och Henrik Alexandersson
De tre debattörerna Daniel Sonesson, Pia Rundkvist och Henrik Alexandersson

Bevaka brottslingar, men bevaka inte oskyldiga medborgare hela tiden, tycker tre debattörer från Medborgerlig Samling apropå Chat Control 2.

Eftersom Medborgerlig Samling är ett parti utanför Europaparlamentet var det ingen som lyssnade när vi varnade för regeringens dubbelspel om Chat Control 2 under EU-valrörelsen.

Nu har vi facit. Med frågetecken kring vad Vänstern och Miljöpartiet egentligen tycker om EU:s förslag till massövervakning. Och med en regering som tänker ge Chat Control 2 grönt ljus i EU:s ministerråd – samtidigt som den värvade röster på att säga nej till samma förslag i valrörelsen.

Detta är ännu ett i raden av moderata svek, som könsbyteslagen, public service-skatten och corona-fonderna. Det är sådant som får folk att fly partiet.

Vårt engagemang mot Chat Control 2 grundar sig i en övertygelse om att den civiliserade demokratiska rättsstaten och friheten måste försvaras. Därför accepterar vi inte att grundläggande mänskliga rättigheter som rätten till privatliv och yttrandefriheten inskränks.

Vi i Medborgerlig Samling är något så ovanligt som ett borgerligt parti som är emot massövervakning. Övervaka dem som misstänks för brott – inte alla andra, hela tiden.

Chat Control är frågan som har allt. Från politiker som uppenbart inte begriper vad de sysslar med, till riggade opinionsmätningar och särintressen med gräddfil till EU:s makthavare. Det är som en katalog över sådant som är fel med EU.

EU måste fokusera på sitt kärnuppdrag – frihandel och fred. I övrigt ska makten främst ligga på nationell eller lokal nivå. Helst hos individen själv.

EU-valet är över. Regeringen kom undan med sitt dubbelspel om Chat Control 2. Nu gäller det att stoppa förslaget i EU:s ministerråd. Går inte det, då måste allt ljus riktas på de förhandlingar bakom stängda dörrar som då följer mellan ministerrådet, Europaparlamentet och EU-kommissionen.

Vi gratulerar de ny- och omvalda svenska EU-parlamentarikerna. Nu är det upp till er att försvara medborgarna mot Chat Control 2. Kom ihåg att vi ser er.

Daniel Sonesson, Partiledare Medborgerlig Samling (MED)
Pia Rundkvist, toppkandidat för MED i EU-valet
Henrik Alexandersson, EU-kandidat för MED och nätaktivist