Skip to main content
Okategoriserade

Mest ståplats på senaste MED-puben

By 16 september 2017No Comments

I torsdags var det återigen MED-pub i Stockholm. Intresset var som vanligt stort. Denna gång var det helt fullt i lokalen och för de allra flesta var det ståplats som gällde.

Kai Rämö och Tomas Malmlöf pratade försvarspolitik och militärövningar under torsdagens MED-pub i Stockholm.

Temat för MED-puben var försvarspolitik. Kai Rämö, MEDs försvarspolitiske talesperson, var först ut och berättade om läget i världen och den svenska, högst aktuella, försvarsmaktsövningen Aurora 17 som i vissa kretsar benämns som Nato-övning, vilket inte stämmer.

Sveriges politiker har under flera decennier eftersatt den grundläggande uppgiften att skydda landet. Kai Rämö berättade att Medborgerlig Samling vill ha ett verkningsfullt och avskräckande försvar redan idag och då är ett svenskt Nato-medlemskap det enda alternativet. Långsiktigt vill MED att försvarsanslaget ska uppgå till 2,5% av BNP.

Därefter berättade Tomas Malmlöf, säkerhetspolitisk forskare, om den ryska militärövningen Zapad 2017 som äger rum samtidigt som Aurora. Zapad (reds anm: ryska för väst) är den största övningen som ryssarna genomför årligen och den flyttar runt mellan de fyra militärdistrikten. Övningen byter namn utifrån i vilket distrikt den genomförs. Tomas Malmlöf berättade att officiellt ska Zapad 2017 omfatta 12.700 man, 680 fordon, 70 flygplan med mera.

Kai Rämö i sällskap med Michael Jäderlind, MED Stockholm, vid torsdagens MED-pub.

En styrka på 12.700 man är till och med färre än antalet i Aurora och som också innebär att övningen ”går under radarn” i det så kallade Wiendokumentet, det vill säga Ryssland behöver inte tillåta internationella observatörer att inspektera övningen. Oberoende bedömare menar dock att över 100.000 ryska och vitryska soldater kommer att delta.

Även om ryssarna uppger att det är fråga om en försvarsövning målar övningsscenariot upp ett möjligt hot från stater som på övningskartan är belägna på samma plats som Polen, Litauen och Lettland.

Flertalet intresserade och ett antal nya medlemmar dök upp och det knöts många kontakter för det fortsatta arbetet. Folk var kvar långt efter att programmet var slut för att prata mer om MEDs politik, den senaste tidens politiska händelser i allmänhet och umgås under trevliga former.

Med tanke på det stora intresset överväger Stockholmsdistriktet att utöka pubkvällarna till att äga rum var 14:e dag. Mer information om detta kommer på MEDs hemsida och MED Stockholms Facebook-sida.

Vill du också bli MEDlem? Klicka här.