Skip to main content
Pressmeddelande

Skolvalet: Värna barnens välbefinnande före socialpolitiska experiment

 

Reaktionerna blev starka i förra veckan när förtvivlade elever i Göteborg fick besked om att de flyttats till skolor långt hemifrån. I en debattartikel i Göteborgs-Posten idag riktar Staffan Gunnarson (MED) skarp kritik mot de placeringsregler som har börjat tillämpas av Göteborgs stad. –Grundskoleelever kan inte tillåtas att bli brickor i ett spel för att lösa sociala problem, säger Staffan Gunnarson.

I fredags rapporterade Göteborgs-Posten att 1500 elever i Göteborgs Stad inte hade fått ett enda av sina fem möjliga val om skola tillgodosedda. Företrädare för kommunen skyllde på ett nytt digitalt antagningssystem, där olika parametrar ska ha givit fel utslag. Emellertid tycks det inte vara tekniska problem som ligger bakom vad som av en förälder kallas ”ett fullständigt haveri”.

– Göteborgs stad har börjat tillämpa förtur för barn till nyanlända, vilket innebär att dessa i flera fall prioriteras framför syskon och elever som redan går på en skola, säger Staffan Gunnarson, talesperson i integrationsfrågor för Medborgerlig Samling. – Denna prioritering är lika galen som tankarna om att bussa elever från s k utsatta områden till mer välfungerande. Det är ett grovt misstag att försöka använda skolan som ett verktyg för lika socialt utfall.

De nya reglerna får svåra konsekvenser för flera av de drabbade eleverna. I vissa fall handlar det om över två timmars restid per dag om eleverna ska ta sig till den nya skolan med hjälp av kollektivtrafik. För många innebär det också en stor otrygghet att behöva lämna syskon och kompisar som går kvar i den gamla skolan.

– Barnens fokus ska ligga på kunskapsinhämtning – inte på logistik, säger Staffan Gunnarson. – En missad buss kanske betyder att man blir en timme försenad, eller går miste om lektioner eller fotbollsträningar. De sociala olikheterna kommer vi aldrig åt med klumpiga försök att bryta segregationen.

Kritiken mot kommunens besked har varit massiv de senaste dagarna. Många föräldrar har reagerat med stor upprördhet och börjat leta efter alternativa lösningar. En del överväger att flytta till kranskommuner för att kunna garantera sina barn en tryggare och kortare skolväg.

– Att skicka runt barn mot sin vilja mellan olika stadsdelar är helt fel väg att gå. Nu får vi hoppas att staden tar ansvar och reder ut den trassliga situation som man har försatt sig och en massa barn i, säger Staffan Gunnarson avslutningsvis.

Länk till debattartikeln i Göteborgs-Posten: https://www.gp.se/debatt/of%C3%B6rsvarbart-att-ge-nyanl%C3%A4nda-f%C3%B6rtur-till-popul%C3%A4ra-skolor-1.27845847

————————————-

Medborgerlig Samling (MED) är ett liberalkonservativt parti som arbetar för medborgarnas bästa – en gräsrotsrörelse för ett återupprättat samhällskontrakt och en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.

MED har sedan valet 2018 representation i tre kommuner; Laholm, Höör och Torsås. Genom lokalföreningar och distrikt runt om i landet arbetar MED för en förnyelse av svensk politik.