Skip to main content

”Gör Sverige till Schweiz igen!”

Erik Kärnekull

Ekonomiskpolitisk talesperson
Ledamot och kassör i partistyrelsen
1:e vice ordförande i lokalföreningen Täby

Politikområden: Ekonomi och skatter

År 1990 hade Sverige och Schweiz samma välståndsnivå och valutor som var lika starka. I dag är kronan värd 10% av vad en schweizerfrancen är värd. Om vi skall skapa ett tryggt, bra och fungerande välstånd för våra barn så måste det socialdemokratiska samhällsbygget, som passerade sitt ”bäst-före-datum” omkring 1990, skrotas och ersättas med ett samhälle där kunskap, dynamik och kreativ förnyelse råder. Det är enda sättet för Sverige att fortsätta att vara ett framgångsrikt land i en global konkurrensutsatt värld. Därför vill jag, som ekonomiskpolitisk talesperson för Medborgerlig Samling, göra följande tre saker:

  1. Sänka skattetrycket till samma nivå som Schweiz, dvs från 44% till 28%.
  2. Stoppa skatteslöseriet och fokusera staten på kärnverksamheterna polis, rättsväsende, försvar och skola.
  3. Öka kommersialiseringen av innovationer inom högskolesektorn. Svenska lärosäten är bra på innovation men bland de sämsta i Europa på att bygga företag av dessa.

LÄS MER

Jag är partiets ekonomiskpolitiska talesperson och har ett förflutet från både privat och offentlig sektor. Jag har både hunnit med att vara myndighetschef, egenföretagare och chef inom näringslivet. Dessutom har jag arbetat i regeringskansliet samt varit ekonomisk expert och huvudsekreterare i olika statliga offentliga utredningar. Därmed har jag fått god insikt i stora delar av den statliga sektorn både hur den fungerar och var man med lätthet borde kunna spara stora belopp – om man bara vågar utmana särintressena. Och det vågar jag!

Min utbildningsbakgrund som civilekonom och reservofficer ger mig gott stöd både i att utreda och analysera frågor men också i att leda kvalificerade människor i deras arbete. Jag är uppvuxen i Stockholms innerstad men har också bott både i Göteborg, Umeå och i Kalmar där de sistnämnda orterna har givit mig god insikt i de utmaningar som svensk glesbygd står inför.

Till vardags arbetar jag med förändring av svensk tillverkningsindustri. I arbetet som rådgivare får jag dagligen se vilken oerhörd potential det finns i svenskt näringsliv men också vilken oerhörd skada det svenska högskattesamhället gör på vårt näringsliv som är vår främsta välfärdsgenerator. Detta vill jag ändra på!

Korta fakta

Namn: Erik Kärnekull
Födelseår: 1964
Bostadsort: Täby
Utbildning: Civilekonom
Yrke/titel: Konsult/rådgivare
Familj: Fru och fyra utflugna barn
Politisk bakgrund: Medlem i Medborgerlig Samling sedan 2017 och medgrundare till lokalföreningen MED Täby.
Fritidsintressen: Det som fyller min fritid med glädje är mina barnbarn, vistelser med min fru på vårt sommarställe i södra Östergötland samt mitt stora intresse för svensk och internationell politik.