Skip to main content

Kritiserad M-topp JO-anmäls i Sölvesborg – anklagas för jäv

Kith Mårtensson (M), kommunalråd i Sölvesborg, anmäls till Justitieombudsmannen av flera partier i kommunen. Detta efter att ha tagit ett beslut om en politisk kampanj som kommunstyrelsens förra ordförande Louise Erixon (SD) sökte tillstånd om, rapporterar P4 Blekinge.

Kampanjen i fråga var en manifestation i kommunen med syfte att få till en folkomröstning om politikerlöner i kommunen – däribland Kith Mårtenssons egen lön.

Kith Mårtensson tog då ett beslut om att flytta tältet för kampanjen sju meter bort, så att det inte skulle stå för nära vägen.

Sverigedemokraterna, Medborgerlig Samling och Kristdemokraterna har i samband med beslutet JO-anmält Mårtensson för jäv.

– Det vi vill med denna anmälan är att visa hur fel det blir när platsen vi ska samlas på för att ta emot röster mot kommunalråds lön beslutas och flyttas av kommunalrådet själv, säger Medborgerlig Samlings Emilie Pilthammar till P4 Blekinge.

Pilthammar menar att Mårtensson borde delegerat beslutet vidare.

– Hon skulle absolut inte ta det beslutet.

Mårtensson hävdar å sin sida att hon inte har varit jävig och att hon kollade med en jurist innan hon skrev under beslutet.

– Det är vår tekniska avdelning som har gjort bedömningen att ur trafiksäkerhetssynpunkt så behöver det flyttas, säger hon till P4 Blekinge.

M-toppen har tidigare varit i blåsväder efter att hon gjort upp med Socialdemokraterna och därmed upplöst det gamla styret i Sölvesborg, som under förra mandatperioden bestod av en koalition kallad ”Samstyret” med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Moderaterna och det lokala SoL-partiet.