Skip to main content
Information

Till minne av Fredrik D. Andersson

By 30 mars 2023november 4th, 2023No Comments
Fredrik D Andersson
Fredrik Andersson hade två ryggrader. Den ena hade han i sin rygg. Den andra bar han runt på.

Första gången jag fick syn på honom och hans vältränade kroppshydda, iförd en gul T-tröja med den ironiska texten ”fel värdegrund” tryckt över bröstet och med den där modellryggraden i släptåg, var vid en manifestation på Norrmalmstorg en vårdag 2018. Jag fick intrycket att vi måste ha fått en egensinnig kiropraktor eller naprapat i publiken. Hela uppsynen var, budskapet på tröjan till trots, mild och varm.

Sherlock Holmes hade tveklöst placerat honom i något omvårdande yrke. Idrottsmedicin, kanske?

Men Fredrik Andersson var ordningsvakt i Stockholms krogvärld. Alla ordningsvakter får ursäkta mig för mina fördomar; hans utstrålning var inte ordningsvaktens. Kollegor i branschen har också vittnat om en personlighet som var helt utöver det vanliga.

Som ordningsvakt har man en direkt, oförvrängd insyn rakt in i samhällets skuggsidor. Man ser visserligen en hel del glada festprissar, men det är inte därför man är i tjänst. Det fula, det miserabla och det våldsamma måste hanteras. Det sägs att Fredriks politiska uppvaknande härrörde från vad han såg under sina pass i krogmiljön och de förändringar som kunde skönjas över tid. Fredriks oro inför framtiden tilltog. Gäng, vapen, allt värre segregation. Allt större skuggsida.

Den som har medborgarandan i blodet kan inte undgå att engagera sig. Därför trädde Fredrik på sig den gula T-tröjan, lade en extra ryggrad i ryggsäcken och begav sig till Norrmalmstorg den där vårdagen 2018.

Han blev sedan ordförande för Medborgerlig Samling i Solna. Oron över sakernas tillstånd kunde kanaliseras i ett engagemang för någonting nytt och positivt. En frihetlig och frimodig framtidsvision, förenad med insikter om att vi inte kan blunda inför människans avigsidor.

Anatomimodellen i plast skänktes bort som en utmärkelse till Hanif Bali, om jag inte missminner mig. Den ryggrad som emellertid satt innanför skinn och muskler, från huvudet till bäckenet, behöll däremot Fredrik. Och som han behöll den.

Fredrik var inte i tjänst när han föll. Eller så var han just det. Alltid i medborgerlig tjänst. Somliga funderar två gånger över om man kan säga till någon som sätter sina skosulor på sätet mitt emot, eller som spelar musik på mobilen utan hörlurar. Fredrik tog som privatperson itu med en pistolbeväpnad man på ett gym och räddade sannolikt ett liv.

En annans liv.

Fredrik, din medborgaranda lever. Du fattas oss.

Ilan Sadé
Partiordförande
Medborgerlig Samling