Skip to main content
Okategoriserade

Vad Stefan Löfven och Socialdemokraterna vill, egentligen..

By 12 december 2014No Comments

I går (torsdag 11 december) skrevs ännu ett kapitel i den röriga sörja som svensk politik har blivit. Stefan Löfven gjorde då klart att Socialdemokraterna inte längre avser att gå till det extra valet 22 mars nästa år på den gemensamma budgeten med Miljöpartiet. Samma budget som Löfven veckan innan, strax efter att den hade fallit i riksdagens omröstning, deklarerade absolut var värd att gå till val på igen. Inte heller verkade Löfven i går klar över om de båda partierna ens ska gå till val inom ramen för ett formellt samarbete. På en vecka har alltså den goda vännen Miljöpartiet förbytts mot något som man inom Socialdemokraterna verkar vilja hålla sig så långt borta från som det bara går.
Har Miljöpartiet varit osedvanligt bråkiga under den här veckan? Nej Stefan Löfven har uppenbarligen bara kommit på andra tankar efter att tunga namn inom hans eget parti dragit slutsatsen att Miljöpartiet, med sin verklighetsfrämmande politik gör mer skada än nytta som samarbetspartner.
Vad är då Stefan Löfvens plan nu? Jo han avser tydligen att först få en stor framgång i det extra valet och därefter få igenom sin budget genom samarbeten med andra partier.
Men vilka partier handlar det om? Att döma av de desperata förhandlingarna kvällen innan riksdagens budgetomröstning, då Löfven och Fridolin – enligt egen utsago – sa till alliansledarna: ”vi är beredda att samtala om allt”, är Socialdemokraterna alltså villiga att kompromissa om precis allt och samarbeta med precis allt och alla – förutom Sverigedemokraterna.
Det leder osökt till den naturliga frågan för alla väljare, vad får man egentligen om man i vårens val lägger sin röst på Socialdemokraterna? Jo, eftersom Löfven är beredd att förhandla om precis allt kan man få vilken politik som helst.
Nästa fråga blir då, vad är det egentligen Stefan Löfven och Socialdemokraterna vill?

Låt oss göra liknelsen att du är en kund som ska gå i en affär för att köpa en tröja. När du kliver in i affären möts du, istället för en stor öppen yta med välfyllda hyllor och ställningar, av ett stort skynke som täcker affärens innandöme från golv till tak. Framför skynket står affärsinnehavaren och förklarar myndigt att du kan få precis vad som helst där inne, om du är villig att betala. Du som kund gör då tydligt klart att du enbart är intresserad av att köpa en långärmad, stickad tröja. Helst ska den vara grå och med hög krage. Affärsinnehavaren säger då med samma myndiga stämma att han ska gå in bakom skynket och se vad som finns, men han kan inte lova dig något. Istället för långärmad, stickad, grå tröja skulle det lika gärna kunna bli en tunn långärmad tröja, en t-shirt, en huvtröja, en piké-tröja eller ett linne – och det i precis vilka färger som helst. Att den kommer att vara just grå kan han inte lämna några som helst garantier för. Kanske kan det till och med bli så att han kommer fram bakom skynket igen med ett par byxor och inte en tröja. Det enda han kan lova är att du absolut inte kommer att få en stickad tröja, för just de avskyr han själv.
Mycket frustrerad frågar du i det här läget varför du inte kan få veta vad som faktiskt finns i affären. Affärsinnehavaren svarar då, närmast barskt, att du först måste ge honom dina pengar. Därefter kan han se vad han kan erbjuda dig. För, förklarar han i en lång utläggning, det viktigaste är att han kan få dina pengar så att han kan fortsätta driva sin affär, precis som hans gelikar har drivit den i evigheter tidigare – inte att du får den tröjan du faktiskt vill ha.

Det Stefan Löfven nu säger till det svenska folket inför det extra valet är alltså följande: Det enda jag och Socialdemokraterna är intresserade av, det är att hamna i regeringsställning så att vi får fortsätta bestämma. Vad du, lilla puttenuttväljare, tycker och vill, det är vi fullkomligt ointresserade av.
Så, lilla puttenuttväljare, efter att Stefan Löfven och company nu har deklarerat vad de vill. Känns Socialdemokraterna som det parti du vill lägga din röst på den 22 mars nästa år?

Eller vill du istället lägga din röst på Borgerlig Framtid? Partiet som respekterar att du som väljare vill veta vad du får. Partiet som just därför härmed gör klart att vi, den dagen vi kommer in i riksdagen, INTE kommer att sätta oss i en regering med endera Socialdemokraterna, Miljöpartiet eller Vänsterpartiet.
Väljare, du bestämmer!