Skip to main content
Okategoriserade

En budget ingen egentligen vill ha

By 21 september 2015No Comments

Regeringen presenterade idag höstbudgeten som avser budgeterade intäkter och kostnader för 2016. Höstbudgeten omfattar bland annat skattehöjningar på fossildrivna drivmedel, minskat ROT- avdrag, avtrappat jobbskatteavdrag samt högre ersättning avseende bland annat hemtjänsten. De pensionärer som får sänkt skatt tappar merparten av detta på just höjda hemtjänstavgifter.

Tyvärr kommer de flesta av oss förlora ekonomiskt på den nya budgeten. Sedan spelar det mindre roll om det är 80 % av hushållen eller 60 % av individerna som hör till förlorarna. Oavsett vilket är budgeten varken särskilt offensiv eller framåtblickande.

Borgerlig Framtids bedömning är att budgeten är ett tunt lapptäcke med ytterligare lappning. Med tanke på det utmaningar som Sverige står inför, exempelvis det ökade trycket på bostadsmarknaden och arbetsmarknaden som immigrationen åsamkar, verkar regeringens budget satt efter devisen nödvändigt ont.

Vem är egentligen nöjd med denna budget? S får inte igenom sin politik på grund av samverkan med Mp, som inte heller är nöjt eftersom V:s godkännande krävs för att få igenom budgeten enligt Decemberöverenskommelsens villkor. Och de som gapar mest, Alliansen, borde vara de som är minst missnöjda. Med hjälp av DÖ får Alliansen egentligen precis som de vill, en riktigt vänsterstyrd regeringsbudget.

Till slut kvarstår den beklagliga frågan, vem blev egentligen nöjd med budgeten?