Skip to main content
Pressmeddelande

MED möjlig vågmästare i Stockholms stad enligt siffror från Sifo

By 11 september 2022No Comments

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet samlar tillsammans 49,0 procent i kommunalvalet för Stockholms stad, enligt en Sifo-mätning som publicerades i SvD igår. Medborgerlig Samling (MED) ligger och balanserar nära 3-procentspärren. Om MED skulle nå 3,0 procent skulle S+V+MP med detta resultat inte nå egen majoritet, eftersom övriga 6 partier i stadshuset skulle få 49,4 procent. – Medborgerlig Samling skulle vara en garant mot skadliga socialistiska förslag och skattehöjningar, säger Mikael Flink, förstanamn på MEDs lista i kommunvalet.

Igår publicerade Svenska Dagbladet en opinionsmätning för kommunalvalet i Stockholms stad, utförd av Sifo. Vid en första anblick ser det ut som att Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet skulle kunna bilda en stabil vänstermajoritet med sina 49,0 procent, trots att Feministiskt initiativ (med 1,2 procent) skulle åka ur kommunfullmäktige. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centern och Sverigedemokraterna samlar tillsammans endast 46,4 procent. Den nuvarande grönblå majoriteten (M, KD, L, C, MP) skulle endast samla 42,3 procent och får betraktas som uträknad.

Det många missar är att ”Övriga partier” enligt mätningen samlar 3,5 procent av rösterna. Det största partiet i denna stapel är Medborgerlig Samling (MED), som har goda möjligheter att nå spärren på 3 procent. Eftersom Sifo inte har MED som förvalt alternativ i sina mätningar, är det en öppen fråga om MED just nu ligger över eller under 3-procentspärren. Det skulle kunna hänga på några hundra röster för att nå de ca 19.000 röster som krävs.

– Vi har en oerhörd MED-vind i Stockholm just nu, säger Mikael Flink, som står överst på MEDs valsedel till kommunvalet i Stockholm. – Många har beställt valsedlar via vår hemsida, och totalt har vi skickat hem över 1.000 kommunala valsedlar till personer som säger att de vill rösta på oss i Stockholm. Vid valtältet på Sergels torg har vi träffat flera personer som har förtidsröstat på ett annat parti, men ångrar sig och säger att de ska ändra sin röst till Medborgerlig Samling på valdagen.

Om MED skulle få 3 procent, och alla övriga partier samma resultat som i Sifo-mätningen, skulle S, V och MP få 50 av de 101 mandaten i kommunfullmäktige. Det innebär att Socialdemokraterna skulle behöva ta in ytterligare ett parti för att få majoritetsstyre, till exempel Centern eller Liberalerna. Om det inte lyckas skulle S behöva styra i minoritet med hoppande majoriteter beroende på sakfråga.

– För den som fruktar ett mörkrött styre i Stockholms stad skulle denna uppställning, där MED ingår, vara en garanti mot socialism och skattehöjningar. När det inte finns några cementerade block tvingas politikerna diskutera sakfrågor och söka stöd hos andra partier. I slutändan är det här jättebra för medborgarna, som är intresserade av att få genomslag för den politik som de faktiskt har röstat på. Jag hoppas innerligt att de som sympatiserar med Medborgerlig Samlings politik verkligen vågar lägga sin röst på oss i kommunvalet. Vi är beredda att samtala med alla partier och kommer att arbeta för att få maximal utväxling i våra hjärtefrågor. Jag tror att stockholmarna skulle uppleva Medborgerlig Samling som en frisk fläkt för Stockholms stad och demokratin, säger Mikael Flink avslutningsvis.

 

Lördag 10 september kl 14.00 har Medborgerlig Samling sin stora valfinal på Norrmalmstorg i Stockholm. Bland talarna finns partiledare Ilan Sadé tillsammans med Mikael Flink, Lena Malmberg och övriga kandidater till kommunfullmäktige i Stockholm. Alla journalister är välkomna att intervjua våra företrädare i samband med torgmötet på Norrmalmstorg.

 

 

 

 

Medborgerlig Samling (MED) är ett liberalkonservativt parti som arbetar för medborgarnas bästa – en gräsrotsrörelse för ett återupprättat samhällskontrakt och en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.

MED har sedan valet 2018 representation i tre kommunfullmäktige; Laholm, Höör och Torsås. Genom lokalföreningar och distrikt runt om i landet arbetar MED för en förnyelse av svensk politik. 2022 ställer MED upp i valet till riksdagen samt till 11 regioner och 65 kommuner.

www.www.med.se