Skip to main content
Riksdagskandidat 2018

Politiker MED yrke: presentation av Josefin Utas, riksdagskandidat 2

By 27 april 2018No Comments

Presentationsserien av MEDs riksdagskandidater inom ramen för kampanjen ”Vi är politiker med yrken, inte yrkespolitiker” fortsätter idag med andra namnet av topp tre och därefter i blandad ordning från riksdagslistan.

Här presenteras Medborgerlig Samlings demokratipolitiske talesperson Josefin Utas, riksdagskandidat 2.

”Mycket i Sverige idag går åt helt fel håll. Jag klarar inte med samvetet i behåll att bara stå bredvid och gnälla på att andra ska styra upp det. Därför valde jag att engagera mig i Medborgerlig Samling (MED) för drygt 2 år sedan då jag lämnade mitt tidigare parti, Miljöpartiet, för att vi hade växt ifrån varandra. Nu är jag MEDs talesperson i demokratifrågor.
Jag har en inneboende drivkraft att förstå saker, vilket säkerligen påverkat mina yrkesval till civilingenjör i kemiteknik följt av en forskarutbildning. I min yrkesgärning har jag arbetat med läkemedelsutveckling, undervisning och utredning. Det här har gjort mig slipad på logik, analys och problemlösning, något som kommer väl till pass även inom politiken. Jag irriterar mig på alla grunda, ologiska uttalanden från politiker och partier, när deras argumentation inte går ihop eller när de helt enkelt är ohederliga och oärliga.

Den nationella politiken präglas av kortsiktighet och signalpolitik, det vill säga politik som ser bra ut men som inte fungerar. Partierna gör flashiga utspel i media för att fiska röster. Deras mål borde istället vara att hantera skattemedlen på bästa sätt och förvalta och bygga vidare på det positiva som vi lyckats uppnå i samhället. Tråkigt kanske för media, men desto viktigare för alla oss medborgare. Sakfrågorna måste sättas i centrum igen. Partierna behöver kavla upp ärmarna, lägga bort prestige och taktiserande och börja prata med varandra – inte bojkotta partier som omogna barnungar. Här visar Medborgerlig Samling vägen. Vi är självklart redo att samtala med alla demokratiskt valda partier om olika frågor och kan samarbeta, med målet att få igenom maximalt av vår politik.

Många påstår att det inte går att bygga upp nya politiska partier i Sverige. Det triggar mig bara att jobba hårdare, för att visa att det inte stämmer. När vi medborgare i landet inte längre tror att vi kan påverka landets utveckling genom politiken, då är demokratin död. Och det vägrar jag att acceptera.

Frågor som engagerar mig är politikens grundvalar; demokratin och hur den fungerar inklusive att bevara yttrandefriheten och att motverka korruption. Vill bekämpa den identitetspolitik som tagit över, enligt vilken vi inte ses som individer utan representanter för diverse grupper så som kön, hudfärg. Det ska vara lika rättigheter – inte lika utfall för grupper. Har också ett intresse för försvaret samt teknik- och forskningsrelaterade frågor.”