Skip to main content
Pressmeddelande

SR-journalist som hindrar kritik mot polisen i intervju själv knuten till polismyndigheten

By 29 juni 2022No Comments

Lena Malmberg, demokratipolitisk talesperson Fotograf/Källa: Medborgerlig Samling

Nyligen sände P1 Studio Ett ett inslag där de bjudit in den oberoende journalisten Joakim Lamotte för att diskutera under rubriken ”Hat och hot i offentligheten”. Intervjuade gjorde Hélène Benno och Helena Blomquist. Nu visar det sig att Helena Blomquist är knuten till polismyndigheten.

De två SR-journalisterna hindrade Lamotte när han skulle berätta hur Polismyndigheten, i form av en högt uppsatt polischef, uttalat sig om Lamotte och de polisanmälningar han gjort på de hot som framförts mot honom och hans familj. Polischefens uttalande har publicerats på sociala medier och polischefen har själv twittrat i ärendet. Men när Lamotte nämnde polischefen vid namn och sa ”han kallar min journalistik för provokativ och så säger han även att jag får skylla mig själv eftersom jag valt att leva i den här situationen och det är väldigt anmärkningsvärda uttalanden från en hög polischef”, så avbröt programledarna honom vid flera tillfällen och valde att istället själva läsa upp polischefens uttalande.

I intervjun påpekade Lamotte att han i förväg sagt till SR-journalisterna att han tänkte ta upp detta och hade bett dem att bjuda in polischefen eller representant från polismyndigheten, vilket SR-journalisterna valt att inte göra.

Nu till det anmärkningsvärda: En av dessa journalister, Helena Blomquist, har förutom sitt uppdrag vid Sveriges Radio ett eget mediebolag som heter Helena Blomquist Media AB – där hon säljer tjänster till olika uppdragsgivare. På hennes hemsida  http://www.blomquistmedia.se/uppdragsgivare-39074904 anger hon bland sina uppdragsgivare bl.a. Regeringskansliet, SVT och Polisen. Alltså samma myndighet (Polismyndigheten) som journalisterna valde att inte bjuda in till intervjun med Lamotte, och samma myndighet som Lamotte förhindrades att kritisera.

Detta kan omöjligen ligga i linje med SR:s uppdrag att vara oberoende och stå självständiga. Att aktivt förhindra kritik mot en extern uppdragsgivare måste vara ett klart brott mot opartiskheten som SR är förbunden att följa.

Medborgerlig Samlings demokratipolitiska talesperson Lena Malmberg har därför skrivit ett öppet brev till Sveriges Radios verkställande direktör och bett henne förklara omständigheterna och hur detta kan gå ihop med uppdraget att verka på ett opartiskt sätt. Detta är bara en i raden av flera anmärkningsvärda “incidenter” på senare tid.

Medborgerlig Samling har även bjudit in Cilla Benkö till ett direktsänt samtal om Sveriges Radio och den allt växande kritiken över hur public service sköter sitt uppdrag.

 

Klicka här för att läsa det öppna brevet.

 

 

 

Medborgerlig Samling (MED) är ett liberalkonservativt parti som arbetar för medborgarnas bästa – en gräsrotsrörelse för ett återupprättat samhällskontrakt och en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.

MED har sedan valet 2018 representation i tre kommunfullmäktige; Laholm, Höör och Torsås. Genom lokalföreningar och distrikt runt om i landet arbetar MED för en förnyelse av svensk politik. 2022 ställer MED upp i valet till riksdagen samt till 11 regioner och 59 kommuner.

www.www.med.se