Skip to main content
Pressmeddelande

Vårbudgeten: Regeringen klarar inte att prioritera

By 17 april 2020No Comments

När regeringen i veckan lade fram sin vårändringsbudget blev mottagandet varmare än vanligt. Flera av riksdagens partiledare verkar nöja sig med mindre kommentarer och kritiken har lyst med sin frånvaro. Den starkaste kritiken kommer från det borgerliga partiet Medborgerlig Samling. Partiledaren Ilan Sadé menar att regeringen borde prioritera bort oväsentligheter för att kunna satsa på det som är viktigt i hanteringen av krisen.

Inför lanseringen av vårändringsbudgeten har det stått klart att Sverige inte har någon krisberedskap värd namnet. Beredskapslagren är avvecklade sedan länge. Det saknas basal utrustning till sjukvården, som nu måste tigga för att få in pengar till munskydd och desinficeringsmedel. Det saknas en krisledning som på ett tydligt sätt kommunicerar den svenska strategin, om det nu finns någon sådan.

– Tyvärr har vi fått en statsapparat som inte är koncentrerad på de uppgifter som vi betalar skatt för att den ska lösa när krisen kommer, säger Ilan Sadé, partiledare för Medborgerlig Samling. – Regeringen fortsätter att slösa enorma summor på myndigheter och projekt som inte har det minsta med statens kärnverksamheter att göra. Inte nog med att omprioriteringarna lyser med sin frånvaro. Regeringen väljer till och med att öka anslagen för vissa av dessa perifera verksamheter.

Medborgerlig Samling vill att staten ska fokusera sina resurser på statens kärnverksamhet – något som i dessa kristider är viktigare än någonsin. För att lyckas med detta vill partiet lägga ned ett flertal myndigheter, t.ex. Myndigheten för kulturanalys, Statens konstråd och Jämställdhetsmyndigheten. Ingen seriös bedömare kan hävda att dessa myndigheter spelar en betydande roll i den krissituation som Sverige befinner sig i.

– De etablerade partierna fortsätter att breda ut våra skattepengar överallt, utan minsta tanke om att prioritera, säger Ilan Sadé. – De bristande funktionerna i den statliga och kommunala sektorn och det samtidiga slöseriet av skattepengar på dumheter slår nu hårt mot Sverige. Regeringen och dess stödpartier lär sig inte. Oppositionen är tam och driver inte dessa frågor på allvar. Krisen lär oss att nya krafter måste in i riksdagen. Då, och först då, kan vi ändra på detta! avslutar Ilan Sadé.

————————————-

Medborgerlig Samling (MED) är ett liberalkonservativt parti som arbetar för medborgarnas bästa – en gräsrotsrörelse för ett återupprättat samhällskontrakt och en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.

MED har sedan valet 2018 representation i tre kommuner; Laholm, Höör och Torsås. Genom lokalföreningar och distrikt runt om i landet arbetar MED för en förnyelse av svensk politik.