Skip to main content
Pressmeddelande

2 veckor senare: Så svarade riksdagsledamöterna på MED:s brev om folkräkning

By 31 januari 2020No Comments

Ilan Sadé, partiledare i Medborgerlig Samling (MED), skickade den 16 januari ett brev till alla riksdagsledamöter där han uppmanade dem att ta initiativ till en ny biometrisk folkräkning. Det är tydligt att MED:s förslag, som tidigare även presenterades i en debattartikel, har satt fart på riksdagen. Ebba Busch (kd) har deklarerat att Kristdemokraterna kommer att lägga ett utskottsförslag om en ny folkräkning. Sverigedemokraterna har uttryckt stöd i en debattartikel, och några moderata riksdagsledamöter verkar vara med på tåget.

Medborgerlig Samling (MED) var först ut med att lansera förslaget att Sverige bör genomföra en ny, identitetssäkrad folkräkning (Expressen 2020-01-12). Den 16 januari skickade MED:s partiledare Ilan Sadé ett brev till samtliga 349 riksdagsledamöter med en uppmaning att snarast initiera en biometrisk folkräkning. Idag, 31 januari, skickar Ilan Sadé ett nytt brev till riksdagens ledamöter med en redovisning av de svar som han mottagit.

– Vi kan glädjande konstatera att förslaget har fått stöd från såväl Sverigedemokraterna som Kristdemokraterna, säger Ilan Sadé. – Det är ett kvitto på att även mindre partier har möjlighet att påverka utvecklingen i viktiga politiska frågor.

Bland Moderaterna har ett entydigt svar om att förslaget stöds kommit från Boriana Åberg (m), som är invald från Skåne läns södra valkrets.

– Det är naturligtvis positivt att en enskild ledamot går före och stödjer förslaget, säger Ilan Sadé. – Tyvärr är det dock tyst från Moderaternas ledning och från ett överväldigande flertal av ledamöterna. Vad Moderaterna kommer att göra i frågan är alltså fortfarande oklart.

I övrigt har det bara kommit ett par sinsemellan snarlika kommentarer från ledamöter från Centerpartiet och Vänsterpartiet, vilka ifrågasätter att åtgärden skulle vara nödvändig. Kontentan av dessa svar är att folkräkning inte anses behövas, men att det minsann är viktigt med en korrekt folkbokföring. Det ena syftar dock till att uppnå det andra. Något förslag på hur man annars ska gå till väga har inte redovisats.

Av Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Liberalernas ledamöter (sammanlagt 135 st) har inte en enda svarat på brevet från 16 januari.

Medborgerlig Samling kommer att fortsätta att driva frågan om en identitetssäkrad folkräkning. Partiet välkomnar ett samarbete med alla politiker och organisationer som delar MED:s ståndpunkt.

– Vi har inte råd att vänta, säger Ilan Sadé avslutningsvis.

Båda breven (från 16/1 och 31/1), som skickats via personliga mejl till var och en av ledamöterna i riksdagen, bifogas detta pressmeddelande.

Länk till debattartikeln i Expressen 2020-01-12: https://www.expressen.se/debatt/stoppa-fusket-sverige-behover-en-ny-folkrakning/

————————————–

Medborgerlig Samling (MED) är ett liberalkonservativt parti som arbetar för medborgarnas bästa – en gräsrotsrörelse för ett återupprättat samhällskontrakt och en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.

MED har sedan valet 2018 representation i tre kommuner; Laholm, Höör och Torsås. Genom lokalföreningar och distrikt runt om i landet arbetar MED för en förnyelse av svensk politik.