Skip to main content
Pressmeddelande

Dags för biometriskt säkrad folkräkning i Sverige

By 12 januari 2020No Comments


Ilan Sadé, partiledare.

Medborgerlig Samling vill snarast genomföra en biometrisk folkräkning för att få reda på vilka som egentligen bor i Sverige. Syftet är bland annat att bekämpa det utbredda fusket med samordningsnummer och förhindra bidragsbedrägerier. Enligt en statlig utredning har olika personer felaktigt fått ut ca 300 miljarder kronor ur välfärdssystemen sedan 2005.

I en debattartikel i dagens Expressen presenterar Medborgerlig Samling (MED) sin politik för att komma till rätta med de omfattande bedrägerierna mot de svenska välfärdssystemen. MED föreslår att staten använder modern biometri, t.ex. fingeravtryck, för att genomföra en förnyad folkräkning – något som Sverige tidigare gjorde ungefär vart tionde år mellan 1860 och 1990.

– Ingen vet hur många som idag bor i t.ex. Malmö eller Stockholm, säger MEDs partiledare Ilan Sadé. – Vi vet däremot att det lever tiotusentals människor i Sverige som saknar lagliga grunder för att uppehålla sig här. Vi vet att en del av dem är kriminella, medan andra tvärtom är utsatta för kriminalitet och att somliga tar del av skattefinansierade bidrag.

Enligt uppgift har uppemot 400.000 människor i Sverige inte styrkt sin identitet. Därmed har vi ett okänt antal personer som har en eller flera påhittade identiteter, vilket öppnar för ett bedrägligt utnyttjande av offentliga bidrag. Kontrollsystemen är så svaga att t o m en irakisk försvarsminister med hjälp av falsk identitet har kunnat mygla till sig bidrag.

Bristen på kontroll över vilka som vistas i Sverige har även en tydlig säkerhetsaspekt. En majoritet av alla dem som de senaste 15 åren har fått ett utvisningsbeslut enligt lagen om särskild utlänningskontroll är fortfarande kvar i Sverige, trots att de har bedömts som allvarliga hot mot rikets säkerhet. Vi vet också att vi har minst 2 000 militanta extremister i landet.

– Vi kan inte ha hundratusentals okända människor som bor i vårt land och samtidigt tillåta fusk med medborgarnas pengar, säger Ilan Sadé, och fortsätter: – Det finns inte något annat alternativ än att grundligt reda ut det haveri som många års dålig politik har skapat. När landets kärnverksamheter inte fungerar kan vi inte ta ännu mer pengar från hederligt folk för att klara av läckaget till fuskare och brottslingar.

MED anser att en ny folkräkning snarast ska genomföras för att få reda på vilka som bor i landet, och att reglerna kring lagring av biometrisk data ska ändras för att säkra att räkningen blir korrekt. I dag har vi vårt fotografi och vårt unika fingeravtryck i passet. Vid folkräkningen bör varje invånare lämna sitt fingeravtryck, som kopplas till person- eller samordningsnumret. På så sätt kan dubbla eller flerfaldiga identiteter rensas ut ur myndigheternas system och personer som även har folkbokfört sig i andra europeiska länder kan upptäckas.

– Folkräkningen löser sannerligen inte alla problem, men den är ett viktigt första steg mot att komma till rätta med identitets- och bidragsfusket, säger Ilan Sadé. – Sverige behöver i flera avseenden verkligen en omstart, där vi går till botten med vissa problem och där nya politiska krafter ges möjlighet att städa upp den röra som de nuvarande politikerna har orsakat.

LÄNK TILL DAGENS DEBATTARTIKEL I EXPRESSEN: https://www.expressen.se/debatt/stoppa-fusket-sverige-behover-en-ny-folkrakning/

————————————-

Medborgerlig Samling (MED) är ett liberalkonservativt parti som arbetar för medborgarnas bästa – en gräsrotsrörelse för ett återupprättat samhällskontrakt och en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.

MED har sedan valet 2018 representation i tre kommuner; Laholm, Höör och Torsås. Genom lokalföreningar och distrikt runt om i landet arbetar MED för en förnyelse av svensk politik.