Skip to main content
Pressmeddelande

MED utmanar Moderaterna i EU-valet

By 27 november 2023december 7th, 2023No Comments

Medborgerlig Samling är partiet som kommer att utmana Moderaterna i sommarens EU-val och presenterar idag sin kandidatlista. Partiet fick i valet 2022 elva mandat i fem kommuner och känner vind i seglen för deras politiska övertygelse. “Frihet och självbestämmande har tappats bort av de andra partierna”, säger partiledaren Daniel Sonesson.

“Vi finns för att vi behövs”, fortsätter Daniel Sonesson. ”De andra partierna bekymrar sig mer över röstmaximering genom att triangulera varandra, skillnaderna är minimala och ingen verkar längre styras av sin övertygelse. Vi har ett starkt engagemang från människor som lägger all sin tid på detta viktiga arbete helt ideellt. Vårt parti styrs inte av karriärister, utan av ett genuint samhällsengagemang. Därför är jag också stolt över att presentera en mycket stark lista till EU-valet med mycket hög kompetensnivå, stor integritet och genuint engagemang”, avslutar Sonesson. Medborgerlig Samling är i grunden positiva till den europeiska gemenskapen och bejakar de fyra friheterna. MED tycker också att samarbete över gränserna har ett stort värde. Däremot anser partiet att på tok för mycket makt släppts iväg till Bryssel. Skulden för detta lägger MED på en kombination av de etablerade partiernas oförmåga, nepotism och individuella politikers karriärambitioner.

Den europeiska gemenskapen var tänkt som en garant för fred och som ett samarbete för frihandel. Medborgerlig Samling beskriver EU av idag som en växande, klåfingrig, kostsam och byråkratisk koloss. MED menar att den frihetliga högerväljaren borde vara rejält bekymrad över utvecklingen.

MED anser att Moderaterna svikit sina kärnväljare när de tappat bort värnet av individers och staters rätt att välja själva. I det ingår inte minst att värna Sveriges suveränitet men också att försvara medborgarnas makt över sina egna liv. “Vi tror att det är bråttom att Sverige får bråkiga ledamöter i parlamentet som vill begränsa EU:s makthunger”, som partiets toppnamn till EU-valet, Pia Rundkvist, uttrycker det. “Gärna europeiskt samarbete, men inte på bekostnad av vår suveränitet eller människors frihet”, fortsätter Liselott Martynenko Agerlid, andranamn på partiets EU-vallista. “EU ska inte detaljstyra våra liv, jag förstår inte varför de etablerade partiernas ledamöter låtit det gå så här långt”, säger kandidat nummer tre på listan, Ilan Sadé, före detta partiledare.

Partiet har dessutom fått oväntad hjälp inför EU-valet från profilerade personer som står nära Moderaterna. Per Lindgren från podden God Ton och välkänd samhällsdebattör i sociala medier, och Christian Ekström, VD för Skattebetalarnas förening, bägge tidigare anställda hos Moderaterna, har i sociala medier uppmanat väljare att rösta på Medborgerlig Samling i EU-valet.

Medborgerlig Samling ser EU-valet som en språngbräda och en uppstart av valrörelsen till riksdagen 2026. “Ett nytt parti i EU-parlamentet för att värna Sveriges suveränitet och självbestämmande är minst lika viktigt som ett parti i riksdagen som värnar individens rätt att välja själv och som är berett att skära i de skadliga, passiviserande och segregerande skatte- och bidragssystemen”, säger partiledaren Daniel Sonesson. “Det är vår absoluta målsättning att nå både EU-parlamentet och Riksdagen, räkna med minst lika starka kandidater till riksdagen”, tillägger en optimistisk partiledare.

MED menar att det är bråttom att skicka en kraftfull signal till Sveriges regering och EU:s medlemsstater att utvecklingen mot mer överstatlighet måste vändas, annars riskeras hela unionens framtid. 

MEDs kandidatlista till EU-valet 2024

1. Pia Rundkvist, EU-politisk talesperson med 10 års arbetslivserfarenhet i Bryssel och en tid på EU-kommissionen.

2. Liselott Martynenko Agerlid, jurist på advokatbyrå med ett förflutet som diplomat med tjänstgöring i EU-domstolen, EU-kommissionen, UD och FN.

3. Ilan Sadé, jurist på byrå med affärsjuridisk inriktning och före detta partiledare

4. Lena Malmberg, demokratipolitisk talesperson och egenföretagare med omfattande erfarenhet av internationellt arbete.

5. Johan Varland, entreprenör och investerare som arbetat som ekonomireporter, finansanalytiker, finanschef, taxichaufför, lärare, affärsutvecklingschef, försäljare på bensinmack och en del annat.

6. Staffan Gunnarson, migrations- och integrationspolitisk talesperson med tre decennier som aktiv inom den internationella humaniströrelsen.

7. Henrik Alexandersson, HAX, frihetlig skribent och debattör som arbetar med att försvara ett fritt och öppet internet. Bakgrund inom Moderaterna och Frihetsfronten. Tidigare anställd i EU-parlamentet som kontorschef för en av Piratpartiets dåvarande ledamöter.

8. Kai Rämö, försvarspolitisk talesperson, yrkesofficer och ersättare i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Järfälla kommun. Förflutet som konsult åt EU-kommissionen.

9. Erik Liungman, egenföretagare i redovisningsbranschen som gjorde militärtjänst som fallskärmsjägare.

10. Alexander Bard, frispråkig filosof, musiker och författare, känd från tv, radio och andra medier.

11. Robert Lundkvist, norrlänning och civilingenjör med särskilt intresse för skogsbruk.

12. Rurik Holmberg, nationalekonom som doktorerat i energisystem.

13. Anna Gunnarsson, mångårig erfarenhet som anställd på ett av Sveriges främsta exportföretag. Anna brinner för subsidiaritetsprincipen.

14. Edward Nordén, jordbruks- och säkerhetspolitisk talesperson. Jordbrukare och egenföretagare med familjegård i Skåne.

15. Rolf Hallgren, egenföretagare inom teknik- och musikbranschen.