Efter riksdagens godkännande av EUs skuldpaket riktar Medborgerlig Samlings partiledare Ilan Sadé skarp kritik mot de sex partier som stöttade paketet. Medborgerlig Samling kräver nu förhandlingar om att Sverige ska undantas från flera områden där EU:s makt ökar. Detta kommer att bli en viktig fråga inför riksdagsvalet 2022.
Under de senaste dagarna har protesterna ökat mot EUs skuldpaket. I elfte timmen anslöt sig flera tunga moderata kommunpolitiker till kritikerna, och uppmanade sina partikollegor i riksdagen att rösta nej. Både Moderaternas och Kristdemokraternas ungdomsförbund (MUF och KDU) tog avstånd från skuldpaketet via debattartiklar i större tidningar. Trots protesterna valde Moderaternas och Kristdemokraternas ledamöter att stötta förslaget genom att lägga ned sina röster i riksdagen.
– Det är bedrövligt att Moderaterna på detta sätt bryter sina vallöften från EU-valet 2019, säger Ilan Sadé, partiledare för Medborgerlig Samling. – Med tanke på den enorma påverkan detta får på svensk ekonomi anser jag att riksdagen borde ha utlyst en folkomröstning. Jag är inte säker på att de svenska väljarna är intresserade av att betala för det här paketet.
Medborgerlig Samling vill nu att Sverige ska inleda förhandlingar med EU för att stärka sitt oberoende gentemot unionen. Enligt beslut från höstens partistämma kommer Medborgerlig Samling att gå till val på att dessa förhandlingar inleds senast under våren 2023.
– Vi vill minimera skadan från det här huvudlösa beslutet, och ge väljarna en chans att säga sitt, säger Ilan Sadé. – Medborgerlig Samling vill att EU ska fokusera på sina kärnuppgifter, dvs frihandel, brottsbekämpning, miljöfrågor och att garantera fred och stabilitet i Europa. Vi måste förhindra att EU utvecklas till en byråkratisk omfördelande koloss, annars finns det en risk att fler länder följer Storbritanniens exempel och lämnar unionen.
————————————–
Medborgerlig Samling (MED) är ett liberalkonservativt parti som arbetar för medborgarnas bästa – en gräsrotsrörelse för ett återupprättat samhällskontrakt och en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.
MED har sedan valet 2018 representation i tre kommunfullmäktige; Laholm, Höör och Torsås. Genom lokalföreningar och distrikt runt om i landet arbetar MED för en förnyelse av svensk politik.