Skip to main content
Okategoriserade

Rösta NEJ till EU:s skuldpaket den 24 mars!

By 23 mars 2021No Comments

Åsa Tallroth och Ilan Sadé

På onsdag 24 mars ska riksdagen rösta om EUs skuldpaket, som kommer att kosta svenska skattebetalare ca 150 miljarder kronor. Idag lämnar Medborgerlig Samling in en lista med över 5.000 namnunderskrifter till de 8 riksdagspartierna. Medborgerlig Samling kräver att riksdagen säger NEJ till paketet, och istället utlyser en folkomröstning för att avgöra frågan.

Nu höjs fler och fler röster för att sätta stopp för EUs skuldpaket, som kommer att kosta svenska skattebetalare 150 miljarder kronor. Paketet skulle göra det möjligt för EU att låna smått ofattbara 750 miljarder euro och dela ut det som lån och bidrag till EUs medlemsstater. Flera bedömare anser att skuldpaketet kommer att bana väg för höjda EU-avgifter och framtida direktbeskattning från EU.

– Om riksdagen röstar ja på onsdag innebär det att våra barn och barnbarn får betala av på dessa skulder ända fram till 2058, säger Åsa Tallroth, vice partiledare för Medborgerlig Samling. – Jag tror inte för en sekund att misskötta ekonomier som Italien, Grekland och Spanien kommer att klara av att betala dessa lånen på egen hand. Skuldpaketet skjuter bara problemen på framtiden. Förlorarna blir kommande generationer i Sverige och andra nettobetalande länder i nordeuropa.

Hittills har Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna deklarerat att de kommer att rösta nej vid onsdagens omröstning. Det innebär att förslaget kan fällas om Moderaterna och Kristdemokraterna också röstar nej. Under de senaste dagarna har båda partiernas ungdomsförbund, MUF och KDU, gått ut med debattartiklar där de uppmanar sina moderpartier att rösta nej. Men skuldpaketet försvaras in i det längsta av riksdagsgrupperna för M och KD.

– Vi vill först och främst att riksdagen ska ha ryggrad att rösta nej till det här förslaget, säger Ilan Sadé, partiledare för Medborgerlig Samling. – Om inte det sker skulle vi vilja se en folkomröstning inom några månader. Med tanke på den enorma påverkan för kommande generationer tycker vi det är rimligt att svenska folket får chansen att sätta sig in i frågan innan de röstar.

Länk till intervju med Ilan Sadé om EUs skuldpaket: https://youtu.be/gaiIdVl8CLY

————————————–

Medborgerlig Samling (MED) är ett liberalkonservativt parti som arbetar för medborgarnas bästa – en gräsrotsrörelse för ett återupprättat samhällskontrakt och en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.

MED har sedan valet 2018 representation i tre kommunfullmäktige; Laholm, Höör och Torsås. Genom lokalföreningar och distrikt runt om i landet arbetar MED för en förnyelse av svensk politik.