Skip to main content
Pressmeddelande

Medborgerlig Samling bättre än riksdagspartierna i sociala medier

By 23 november 2020No Comments
Pia Rundkvist

Pia Rundkvist, redaktör för Instagram

Trots miljarder i statliga bidrag lyckas merparten av riksdagspartierna inte hålla jämna steg med Medborgerlig Samling på sociala medier. När sajten kommunikationsanalys.se redovisade siffrorna för oktober månad var Medborgerlig Samling det snabbast växande partiet på Instagram, och näst snabbast på både Facebook och Twitter. Framgångarna för den nya medborgarrörelsen bygger på engagerade medlemmar som arbetar ideellt på sin fritid med politikutveckling och kommunikation.

Varje månad redovisar sajten kommunikationsanalys.se detaljerade analyser av hur framgångsrika de politiska partierna är på sociala medier. Analyserna bygger på omfattande statistik som antal följare, interaktioner, tillväxt och viralitet. Dessutom beräknas en sammanvägd poäng som används för att ranka alla partierna på respektive plattform.

På Twitter har Medborgerlig Samling legat på topp tre av alla partier varje månad sedan sommaren 2017. Partiets inlägg får ofta en hög respons bland följare, vilket leder till en stor spridning. På Facebook hamnade Medborgerlig Samling på femte plats i oktober, efter Liberalerna, Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Det var en liten försämring jämfört med september då partiet kom trea. På Instagram fick Medborgerlig Samling högst poäng av samtliga partier och hade överlägset störst tillväxt med 3,65% i oktober. Tre veckor in i november ligger tillväxten i antal följare redan över 3% för denna månad.

– Det krävs många timmars hårt arbete för att kunna hålla den här nivån, säger Pia Rundkvist som ansvarar för Medborgerlig Samlings Instagram-sida. Jag drivs av att fler ska få upp ögonen för Medborgerlig Samling, att fler inser att det finns ett borgerligt parti med ryggrad, en ”game changer”, att rösta på i valet 2022.

Även på Youtube står sig Medborgerlig Samling väldigt bra gentemot de gamla riksdagspartierna. Mätt i antal följare på YouTube ligger Medborgerlig Samling på tredje plats av samtliga partier. De enda partier som har fler följare är Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna.

– Engagemang och järnvilja trumfar skattebetalda, idéfattiga kommunikatörer, säger Pia Rundkvist avslutningsvis.

Länk till aktuella analyser av partierna i sociala medier: www.kommunikationsanalys.se

————————————–

Medborgerlig Samling (MED) är ett liberalkonservativt parti som arbetar för medborgarnas bästa – en gräsrotsrörelse för ett återupprättat samhällskontrakt och en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.

MED har sedan valet 2018 representation i tre kommunfullmäktige; Laholm, Höör och Torsås. Genom lokalföreningar och distrikt runt om i landet arbetar MED för en förnyelse av svensk politik.