Skip to main content
Pressmeddelande

Medborgerlig Samling DO-anmäler Sveriges Radio

By 30 september 2020No Comments
Åsa Tallroth

Åsa Tallroth, vice partiordförande

Efter att Sveriges Radios VD Cilla Benkö gjort ett uppseendeväckande uttalande om hur företaget rekryterar utifrån etnicitet och kön, valde Medborgerlig Samlings Åsa Tallroth och Anna Danieli att DO-anmäla det statliga företaget i söndags den 27 september. Att särbehandla arbetssökande efter etnicitet och kön är enligt anmälarna ett brott mot bestämmelserna i Diskrimineringslagen.

I fredagens SvD uttalade sig Sveriges Radios VD Cilla Benkö apropå det upprop om rasism som riktats mot organisationen:

– SR är inte ett rasistiskt företag och vi har inte rasistiska medarbetare. Vi rekryterar från faktorer, och plockar ut den bästa för jobbet för stunden. Ibland är etnicitet en avgörande faktor, ibland kön, ibland ekonomisk bakgrund, ibland om man kommer från stad eller landsbygd.

Benkös uttalande återfinns i denna artikel: https://www.svd.se/upprop-mot-rasism-pa-sr-misstankliggors

Med anledning av detta uttalande har Medborgerlig Samling, genom Åsa Tallroth och Anna Danieli, anmält Sveriges Radio till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

– Vi i Medborgerlig Samling motsätter oss att identitetspolitik ska tillåtas få en plats i samhället, säger Åsa Tallroth, vice partiordförande i Medborgerlig Samling. – Istället för att motverka diskriminering och främja skicklighet och rätt person på rätt plats, får vi genom en sådan utveckling en vedervärdig besatthet av folks färg, form och födelseort. Därmed ökar faktiskt problemen med rasism och diskriminering, liksom motsättningar grundade på ras och härkomst.

Medborgerlig Samling vill att dessa missförhållanden på Sveriges Radio utreds grundligt. I samband med anmälan skrev Åsa Tallroth en kommentar på Facebook:

– Helt öppet och utan att skämmas ögonen ur sig medger Benkö alltså att denna statliga mediejätte bl.a rekryterar utifrån etnicitet och kön, vilket alltså är olagligt. Man häpnar. Eftersom detta strider mot gällande lagstiftning om diskriminering, så såg vi – jag och Anna Danieli – ingen annan råd än att anmäla Sveriges Radio till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Anmälan skickades in söndagen den 27 september, 2020.

————————————–

Medborgerlig Samling (MED) är ett liberalkonservativt parti som arbetar för medborgarnas bästa – en gräsrotsrörelse för ett återupprättat samhällskontrakt och en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.

MED har sedan valet 2018 representation i tre kommunfullmäktige; Laholm, Höör och Torsås. Genom lokalföreningar och distrikt runt om i landet arbetar MED för en förnyelse av svensk politik.

 

Presskontakt

Ilan Sadé, Partiordförande, [email protected], 070-7878344

Mikael Flink, Pressansvarig, [email protected], 070-7701221