Skip to main content
Pressmeddelande

Yttrandefriheten måste försvaras också i Sverige

By 20 oktober 2020No Comments


Lena Malmberg, demokratipolitisk talesperson.

Samuel Paty blev 47 år. Han arbetade som lärare i en förort till Paris. Han utbildade sina elever i kunskaper om de lagstadgade fri- och rättigheter som finns i den sekulära staten Frankrike. För det fick han plikta med sitt liv. Medborgerlig Samlings demokratipolitiska talesperson Lena Malmberg fördömer dådet och kräver åtgärder även i Sverige.

Frankrike är en sekulär stat där våldsdåd med hänvisning till blasfemi inte har något existensberättigande. Men Samuel Paty blev brutalt dekapiterad för att han undervisat sina elever om grundläggande fri- och rättigheter. En sådan sekulär stat är också Sverige och på samma sätt måste också lärare i Sverige undervisa om vår sekulära stat och om våra grundlagsstadgade fri- och rättigheter, även för dem som inte tolererar våra lagar.

I Frankrike har mordet utlöst massiva demonstrationer till försvar för åsikts- och yttrandefriheten. Angrepp på våra fri- och rättigheter sker även här i Sverige och vi behöver politiker som vågar se och erkänna problemen och vidta relevanta åtgärder. För Medborgerlig Samling är försvaret av åsikts- och yttrandefriheten högsta prioritet och partiet ansluter sig till den opinion i många länder som säger ”je suis Samuel”.

I takt med att alltfler människor med andra livsåskådningar söker sig till såväl Frankrike som Sverige har också risken för krockar i grundläggande värderingar ökat markant. I ett antal fall har dessa krockar utmynnat i attentat och attacker mot såväl institutioner som individer.

– Det finns all anledning att vara ödmjuk inför svårigheterna att komma tillrätta med dessa problem säger Lena Malmberg, Medborgerlig Samlings demokratipolitiska talesperson. Samtidigt måste vi vara stentuffa när det gäller att inte vika oss en millimeter för den våldskultur som för varje dag trycker tillbaka våra frihetliga rättigheter i vår sekulära stat.

Medborgerlig Samling föreslår en rad politiska åtgärder för att förbättra integrationen av invandrare och för att stärka vår demokrati i följande program:

Integrationspolitiskt program

Demokratipolitiskt program

————————————-

Medborgerlig Samling (MED) är ett liberalkonservativt parti som arbetar för medborgarnas bästa – en gräsrotsrörelse för ett återupprättat samhällskontrakt och en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.

MED har sedan valet 2018 representation i tre kommunfullmäktige; Laholm, Höör och Torsås. Genom lokalföreningar och distrikt runt om i landet arbetar MED för en förnyelse av svensk politik.

Presskontakt

Ilan Sadé, Partiordförande, [email protected], 070-7878344

Mikael Flink, Pressansvarig, [email protected], 070-7701221