Skip to main content
Pressmeddelande

Medborgerlig Samling har utsett en kulturpolitisk talesperson

Martina Björk, kulturpolitisk talesperson

Kulturpolitisk talesperson Medborgerlig Samling Fotograf/Källa: Martina Björk

Partistyrelsen för Medborgerlig Samling (MED) har utsett Martina Björk till ny talesperson för kulturpolitik. Martina Björk, som är bosatt i Lund, har en gedigen bakgrund i kulturlivet. Hon är utbildad gymnasielärare i svenska och latin, och har också doktorerat i latin. Vidare undervisar hon vid universitet och högskola, är aktiv som kyrkomusiker och sångerska och frilansar som kulturskribent.

Kulturens betydelse i samhället har de senaste åren uppmärksammats allt mer. Uttryck som “kulturkrig” och “politiken ligger nedströms kulturen” hörs allt oftare. Helt klart är att kulturen har en stor inverkan på oss alla. Medborgerlig Samling anser dock att kulturen är fastkedjad i politiska bojor och måste befrias.

– Ett kulturliv finansierat av det offentliga är inte fritt utan blir en lydig tjänare som måste behaga sina härskare bidragsgivarna, snarare än attrahera publiken. MED vill stänga bidragskranen och låta kulturen blomma fritt. Kulturen skall ge människor upplevelser, inte uppfostran, säger Martina Björk.

– Kulturen har alltför länge förgiftats av identitetspolitik. MED sätter kvalitet före identitet, tradition före trend.

Språkvård, bevarande av kulturminnen och förvaltning av gemensamma institutioner som bibliotek, muséer och nationalscener står i fokus för MEDs kulturpolitiska program.

Inte bara kulturen utan även föreningslivet är bidragsförsörjt. Det så kallade civilsamhället är inte längre civilt utan till stor del finansierat av skattebetalarna och styrt av politiker.

– Staten skall inte vara kassako åt föreningar som mjölkar den via våra många och dyra myndigheter. Bidragen bör strypas och myndigheterna stängas, säger Martina Björk.

Public Service är ett annat område som varit i hetluften på sistone. MED anser att staten behöver en kanal för kris- och krigsinformation, men långfilm, serier, nöjes- och pratprogram kan skattebetalarna betala för själva om de önskar, och gör det dessutom.

– Public Service är en jättelik propagandaapparat som kostar närmare 9 miljarder om året. I ett alltmer mångfaldigt medielandskap har denna skattefinansierade bjässe spelat ut sin roll och bör därför avvecklas. Mångfald och bredd hittas istället numera i poddar och program finansierade och skapade av medborgare, utsända på fria plattformar. Vi bör stycka och sälja ut SVT, UR och den absoluta merparten av Sveriges Radio.

– Vi vill också göra om P2 till ett musikmuseum som sänder såväl gammal som ny musik och kanalens drift ska flyttas till en verksamhet som kan museiverksamhet, säger Martina Björk.

Medborgerlig Samling är redo att göra upp med det politiserade kultur- och föreningslivet och att skära bort den statsstyrda propagandan i den del av samhället som ska vara fritt från statens långa fingrar. Inget etablerat parti har vågat förnya sin position och anpassa sin kulturpolitik utifrån dagens verklighet, där vem som helst kan skapa och sända TV och radio, eller skapa intressesfärer med hjälp av dagens teknologi.

Med Martina Björk som kulturpolitisk talesperson räknar MED med att höras i debatten framöver och på riktigt förändra kulturdebatten.

 

Medborgerlig Samling (MED) är ett liberalkonservativt parti som arbetar för medborgarnas bästa – en gräsrotsrörelse för ett återupprättat samhällskontrakt och en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.

MED har sedan valet 2018 representation i tre kommunfullmäktige; Laholm, Höör och Torsås. Genom lokalföreningar och distrikt runt om i landet arbetar MED för en förnyelse av svensk politik.

www.medborgerligsamling.se

Presskontakt
Mikael Flink, Pressansvarig, [email protected], 070-7701221