Skip to main content
Pressmeddelande

Mikael Rubin, tidigare M, och Per Klarberg, tidigare SD, ansluter sig till MED i Trelleborg

By 2 maj 2024No Comments

Mikael Rubin, tidigare kommunalråd för Moderaterna i Trelleborg, lämnar nu partiet som han säger bedriver mer och mer ”sossig” politik, och ansluter till Medborgerlig Samling. Det gör även Per Klarberg, en av grundarna av SD:s lokalförening i Trelleborg och tidigare ledamot i både regionfullmäktige och Sveriges riksdag.

Per Klarberg och Mikael Rubin, Medborgerlig Samling Trelleborg Fotograf/Källa: Medborgerlig Samling

– Medborgerlig Samling är ett riktigt liberalkonservativt parti, som vill se att våra gemensamma skattemedel används med omsorg och går till det som verkligen gagnar Trelleborgsborna, säger Mikael. Han fortsätter: – Utvecklingen i Trelleborgs kommun de senaste åren går i motsatt riktning. 2022–2023 utökade man kommunens personalstyrka med hela 175 årsarbetare, och från ett överskott på totalt nästan 900 miljoner från 2019 till 2022 räknar man nu med ett underskott på 126 miljoner för 2024. Kommunen hade god kontroll över sina utgifter när jag lämnade – nu tillåts budgeten svälla, samtidigt som vi går mot ekonomiskt tuffa tider. Detta är ”sossig” politik, inte borgerlig. Därför lämnar jag nu Moderaterna.

Per håller med. – Trelleborgspolitiken har präglats av ett antal turbulenta år. Kostnaderna för bl.a den politiska organisationen med många kommunalråd och politiska sekreterare har skenat iväg och det konstruktiva samtalet är som bortblåst. Kommuninvånarnas bästa har kommit i skymundan. Trelleborgarna förtjänar bättre, och därför ger jag mig nu åter in i politiken.

Det styre som består av M och KD och L och SD utökade antalet heltidsarvoderade kommunalråd för styret från ett till fyra, för en kommun med 47 000 invånare, och försökte höja sina egna arvoden. Detta i en tid då utgifterna inom t.ex. skola och äldreomsorg har ökat och kan förväntas öka ytterliga i de osäkra år som kommer. Nu har dessutom posten som kommunstyrelsens ordförande övergått från M till SD för att M inte hade en kandidat.

Mikael Rubin har suttit i Trelleborgs kommunfullmäktige mellan 2010 och 2022, och var kommunstyrelsens ordförande 2019–2022. Per Klarberg var en av grundarna av Sverigedemokraterna i Trelleborg 2002, och gjorde sedan hela den politiska resan som ledamot i kommunfullmäktige, regionfullmäktige till riksdagen, där han satt 2014–2018. Under den tiden var han Sverigedemokraternas trafikpolitiska talesperson samt ledamot i Trafikutskottet och ersättare i Försvarsutskottet.

Daniel Sonesson, partiledare för Medborgerlig Samling, välkomnar värvningarna.

– Detta är två starka rekryteringar för Medborgerlig Samling i Trelleborg, och vi välkomnar Mikael och Per till vår liberalkonservativa folkrörelse. Som på många andra håll i landet ser vi en oroväckande utveckling av kommuners utgifter. När en kommun ökar sina utgifter utökar de också sina befogenheter, medborgarna får betala mer skatt och deras valmöjligheter krymper, samtidigt som samhällsservicen inte nödvändigtvis blir bättre. Mikael och Per är erfarna och omtyckta politiker, och med dem som drivande krafter vänder vi den utvecklingen i Trelleborg.

Mikael Rubin och Per Klarberg är två av flera kommunalpolitiker runt om i landet som gått över till MED när de etablerade borgerliga partierna drar längre och längre åt vänster. I Åstorp, Ystad och Laholm har erfarna kommunpolitiker anslutit från C, KD och M de senaste åren.

MED Trelleborg bildades i mars i år, och välkomnar nya medlemmar som vill vara med och skapa en bra politik för kommunen.

–  I MED ser jag ett ungt, hungrigt parti med drivna företrädare och ett tydligt fokus på individens frihet och ansvarstänkande inom offentlig sektor. Det ska bli roligt att arbeta för ett bättre Trelleborg med Medborgerlig Samling, säger Per Klarberg.

Kontakt: Erik Christensson; [email protected]


Medborgerlig Samling (MED) är ett liberalkonservativt parti som arbetar för medborgarnas bästa – en gräsrotsrörelse för ett återupprättat samhällskontrakt och en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.

MED har sedan valet 2022 representation i fem kommunfullmäktige; Laholm, Höör, Karlshamn, Järfälla och Österåker. Genom lokalföreningar och distrikt runt om i landet arbetar MED för en förnyelse av svensk politik.

www.med.se

Presskontakt

Anna Danieli, Pressansvarig, [email protected], 0761-191244