Skip to main content
Pressmeddelande

Namninsamling överlämnas till SVT: Vi vill se Sveriges 9:e största parti Medborgerlig Samling i SVT

Idag lämnar Lena Malmberg, demokratipolitisk talesperson för Medborgerlig Samling, en namnlista till SVT:s programdirektör Jan Helin, där hon uppmanar SVT att öka den politiska mångfalden i sina sändningar. Från det att namnlistan påbörjades under söndagkvällen tog det bara cirka 4 timmar innan målet om 1.000 underskrifter hade nåtts. – I de senaste opinionsmätningarna från Sentio, för april och maj, var Medborgerlig Samling 9:e största parti och som sådant bör det uppmärksammas av SVT, säger Lena Malmberg.

I det nya sändningstillståndet för Public Service 2020-2025 skriver regeringen att statens mediebolag SVT, SR och UR ska ges ”långsiktiga förutsättningar till att fortsätta utveckla en oberoende verksamhet i allmänhetens tjänst i ett föränderligt medielandskap” och att Public Service spelar en viktig demokratisk roll i det svenska samhället. På SVT:s hemsida står att ”SVT:s utbud präglas av demokratiska och humanistiska värden, folkbildningsambitioner, mångfald och kvalitet”.

– Vi menar att SVT behöver kliva utanför de gamla produktionsramarna och våga berätta för allmänheten om nytillskott på den politiska arenan, säger Lena Malmberg, demokratipolitisk talesperson för Medborgerlig Samling (MED). – Ett av dessa nytillskott är Medborgerlig Samling, som nu har varit nionde största parti i vårens två senaste mätningar från Sentio. SVT var aldrig sena med att rapportera om när andra nykomlingar såsom Feministiskt initiativ, Piratpartiet eller Nyans började sina insatser för att ta sig in i riksdagen.

– MED är sedan valet 2018 representerat i tre kommunfullmäktige: Laholm, Höör och Torsås, säger Lena Malmberg. Det är av allmänintresse att informera allmänheten om detta eftersom det är en bedrift som inget nytt parti åstadkommit i sitt första val.

Under måndagen kommer Lena Malmberg att skicka namnlistan till SVT:s programdirektör Jan Helin. Förhoppningen är att SVT ska öka sin bevakning av partierna utanför riksdagen och på så vis skapa mer rättvisa och demokratiska förutsättningar inför valet 2022.

– Vi har noterat att SVT tidigare har sänt live från Feministiskt initiativs årsstämmor, fastän Fi står utanför riksdagen, säger Lena Malmberg. – I en sann demokrati tycker jag det är rimligt att ett flertal av de partier som ställer upp i nationella val får synas i den skattefinansierade statliga televisionen. Det skulle sannerligen öka på mångfalden och demokrativärdet i SVT:s sändningar – för att inte tala om folkbildningsuppdraget.

Länk till namninsamlingen: https://www.medborgerligsamling.se/vi-vill-se-med-i-svt/

 

 

Medborgerlig Samling (MED) är ett liberalkonservativt parti som arbetar för medborgarnas bästa – en gräsrotsrörelse för ett återupprättat samhällskontrakt och en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.

MED har sedan valet 2018 representation i tre kommunfullmäktige; Laholm, Höör och Torsås. Genom lokalföreningar och distrikt runt om i landet arbetar MED för en förnyelse av svensk politik.