Skip to main content
Riksdagskandidat 2018

Politiker MED yrke: presentation av Erik Kärnekull, riksdagskandidat 9

Vi är politiker med yrken, inte yrkespolitiker.

Nionde namn på Medborgerlig Samlings riksdagslista är civilekonomen, statsvetaren och reservofficeren Erik Kärnekull, ekonomipolitisk talesperson, tillika ordförande i lokalföreningen Täbys styrelse.

”Jag är född 1964, är partiets ekonomiskpolitiska talesperson och har ett förflutet från både privat och offentlig sektor. Jag har både hunnit med att vara myndighetschef, egenföretagare och chef inom näringslivet. Dessutom har jag arbetat flera år i regeringskansliet samt varit ekonomisk expert och huvudsekreterare i olika statliga offentliga utredningar. Därmed har jag fått god insikt i stora delar av den statliga sektorn, både hur den fungerar och var man med lätthet borde kunna spara stora belopp – om man bara vågar utmana särintressena. Och det vågar jag!

Tillvardags arbetar jag med förändring av svensk tillverkningsindustri. I detta arbete som rådgivare får jag dagligen se vilken oerhörd potential det finns i svenskt näringsliv men också vilken oerhörd skada det socialdemokratiska högskattesamhället gör på vårt näringsliv – som är vår främsta välfärdsgenerator. Detta högskattesamhälle vill jag radikalt ändra på!

Om vi skall skapa ett tryggt, bra och fungerande välfärdssamhälle för våra barn så måste det socialdemokratiska samhällsbygget, som passerade sitt ”bäst-före-datum” för 30 år sedan, skrotas och ersättas med ett samhälle där kunskap, dynamik och kreativ förnyelse råder. Det är enda sättet för Sverige att fortsätta vara ett föregångsland i en global konkurrensutsatt värld. Jag brinner för förändring av Sverige och därför vill jag göra följande tre saker:

1) Sänka skattetryckettill samman nivå som Schweiz, dvs från 44% till 28%. Alltifrån höga pensioner till pensionärerna till framgångsrik integration av invandrare på den privata arbetsmarknaden hänger allt på vår förmåga att sänka skatterna. Människor skall kunna leva på sin lön eller pension utan bidrag!

2) Öka kommersialiseringen av innovationer inom högskolesektorn. Svenska lärosäten är bra på innovation men bland de sämsta i Europa på att bygga företag av dessa. Vi måste få bättre avkastning på våra skattepengar som går till forskning – och därför skall genusforskning och annan kvasivetenskap tas bort, samt fler samägda bolag mellan näringsliv, forskare och högskolor startas.

3) Stoppa skatteslöseriet och låt staten fokusera på kärnverksamheternapolis & rättsväsende, försvar och skola. Här kommer den ideologiska striden att stå i riksdagen mellan den liberalkonservativa och den kollektivistiska samhällssynen – och här kommer jag att passionerat bekämpa den sistnämnda vid varje givet tillfälle.

Jag är uppvuxen i Stockholms innerstad men har också bott både i Uppsala, Göteborg, Umeå och Kalmar där de två sistnämnda orterna har givit mig god insikt i de utmaningar som svensk glesbygd står inför. Min utbildningsbakgrund som civilekonom i finansiell analys och reservofficer i underrättelsetjänsten ger mig ett gott stöd både i att utreda och analysera frågor men jag besitter också uthållighet, oräddhet samt förmågan att leda kvalificerade människor i deras arbete. Dessa egenskaper kommer väl till pass även som riksdagspolitiker där jag kommer att driva mina tre ovanstående hjärtefrågor med integritet och stort resultatfokus.

Idag bor jag i Täby norr om Stockholm med min fru och två av våra fyra barn. Det som fyller min fritid med glädje är mitt barnbarn Alfred och min familj, min motorcykel och vårt sommarställe i södra Östergötland samt mitt stora intresse för svensk och internationell politik.”