Skip to main content
Pressmeddelande

Regeringens energipolitik ger effektbrist mitt i sommaren

By 24 juni 2020No Comments

Vattenfall har nu beslutat att starta Ringhals 1 tidigare än planerat, efter förfrågan från Svenska Kraftnät. Samtidigt rapporterar Dagens Industri att Uniper har startat oljekraftverket i Karlshamn. Anledningen är att det trots varmt väder råder effektbrist i södra Sverige. – Detta var precis vad vi varnade för när vi protesterade mot nedläggningen av Ringhals 2 i december, säger Mikael Ståldal, energipolitisk talesperson för Medborgerlig Samling.

Den svenska elförsörjningen är beroende av både produktionskapacitet och kapacitet att överföra producerad el till de delar av landet där konsumtionen är hög. Sedan Ringhals 2 stängdes i december 2019 har den totala produktionskapaciteten i Sverige minskat betydligt. Normalt sett används oljekraftverket i Karlshamn bara under korta perioder av effektbrist under kalla vinterdagar, men nu ska det alltså köras mitt i sommaren.

– Det är uppenbart att Sveriges elsystem har alldeles för små marginaler, säger Mikael Ståldal, energipolitisk talesperson för Medborgerlig Samling (MED). – När Ringhals 2 stängdes i december försvann en betydande del av vår produktionskapacitet, som nu måste ersättas genom att elda fossila bränslen.

Under hösten 2019 bedrev MED en hård kampanj mot regeringens planer på att stänga ned Ringhals 2. Den 29 december genomfördes manifestationer i flera städer i protest mot regeringens kortsiktiga energipolitik. MED påtalade redan då att konsekvensen skulle bli ett ökat beroende av fossila energikällor. I nästa steg planerar regeringen att även stänga ned Ringhals 1 i december 2020.

– Planerna på att lägga ner Ringhals 1 i slutet av detta år måste rivas upp, säger Mikael Ståldal. – Det är tydligt att vi behöver alla fungerande kärnkraftsreaktorer under överskådlig framtid för att inte drabbas av effektbrist och kollapsande elförsörjning. Detta visar också hur viktigt det är att elnätet underhålls och förstärks, framförallt behöver överföringskapaciteten mellan norra och södra Sverige förstärkas.

————————————-

Medborgerlig Samling (MED) är ett liberalkonservativt parti som arbetar för medborgarnas bästa – en gräsrotsrörelse för ett återupprättat samhällskontrakt och en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.

MED har sedan valet 2018 representation i tre kommunfullmäktige; Laholm, Höör och Torsås. Genom lokalföreningar och distrikt runt om i landet arbetar MED för en förnyelse av svensk politik.