Skip to main content
Okategoriserade

Skattemiljarderna som inte räddade liv

By 26 mars 2020No Comments

Häromdagen nåddes vi av nyheten att minst en tredjedel av de som dött i coronaviruset i Stockholm är av somalisk härkomst. Mycket tyder på att befolkningen i invandrartäta förorter drabbas extra hårt, bland annat pga språksvårigheter och trångboddhet. Nu kräver Anna Danieli och Lena Malmberg från Medborgerlig Samling att skatteförsörjda organisationer åläggs att informera sina medlemmar om hur de ska skydda sig.

I en debattartikel på MED-bloggen (26/3) kritiserar Anna Danieli och Lena Malmberg från Medborgerlig Samling den bristfälliga integrationspolitiken, som nu skördar dödsoffer i landets förorter. Staten har i många år öst pengar över integrationsprojekt och försörjt tusentals projektledare, samordnare, tolkar, kulturföreningar och moskéer – allt för att försöka integrera invandrare i det svenska samhället.

– Inför den förväntade coronakatastrofen kan vi nu konstatera att hundratals spenderade miljoner inte har gett oss förmågan att skydda våra invandrare, säger Anna Danieli, f.d. partisekreterare för Medborgerlig Samling. – Vi har lagt miljarder på SFI utan att ställa krav på prestation, eftersom det ansågs alltför strängt att kräva rimliga studieresultat för att få bidrag. Detta har medfört att vi nu har tiotusentals SFI-elever som aldrig har behövt lära sig svenska.

Redan för två veckor sedan kom larm om att informationen till invandrargrupper om corona var högst bristfällig och kunde orsaka dödsfall. Enligt källor till Expressen är andelen utrikes födda bland de som vårdas för coronaviruset hög. Det är känt sedan tidigare att många invandrare bor trångt, vilket är en ypperlig miljö för ett virus att spridas i.

Medborgerlig Samling kräver att regeringen genast går ut med en instruktion till de myndigheter som skänkt bort skattemedel till integrationsprojekt. Regeringen ska ålägga dessa myndigheter att kontakta de bidragstagande föreningarna och kräva att de omedelbart går ut och informerar i sina nätverk om hur man skyddar sig mot corona.

– Det är inte postkoloniala teorier och identitetspolitik som behövs – det har faktiskt aldrig behövts, säger Lena Malmberg, demokratipolitisk talesperson för Medborgerlig Samling. – Det som krävs är målgruppsanpassad information om hur man skyddar sig från att smittas av coronaviruset.

Kulturföreningar, moskéer och andra bidragsförsörjda organisationer ska hjälpas åt att sprida information – exempelvis genom att ringa upp sina medlemmar, knacka dörr, dela ut flygblad eller åka runt med högtalarbilar. Detta är vad som måste göras här och nu för att förhindra att ointegrerade invandrare dör på grund av okunskap om smittan.

– I nästa fas måste vi kräva att alla som kommer till Sverige för att leva här lär sig svenska, säger Anna Danieli. – Låt den här fruktansvärda krisen bli paradigmskiftet som gör att vi slutar upp med att ösa pengar på dumheter och återgår till att använda skattemedel till statens och kommunernas kärnuppgifter.

Länk till hela debattartikeln på MED-bloggen: https://medbloggen.se/2020/03/26/skattemiljarderna-som-inte-raddade-liv/

————————————-

Medborgerlig Samling (MED) är ett liberalkonservativt parti som arbetar för medborgarnas bästa – en gräsrotsrörelse för ett återupprättat samhällskontrakt och en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.

MED har sedan valet 2018 representation i tre kommuner; Laholm, Höör och Torsås. Genom lokalföreningar och distrikt runt om i landet arbetar MED för en förnyelse av svensk politik.