Skip to main content

”De politiker som skapat Sveriges problem kan knappast lösa dem”

Ilan Sadé

Kandidat #3 till EU-valet 2024

Jag heter Ilan Sadé och föddes 1978 i en liten stad i nordvästra hörnet av Israel som heter Nahariya. När jag var liten flyttade familjen till Skånes och Sveriges sydvästligaste hörn, Skanör, varefter jag som student bodde i Lund och därefter i Malmö, som nu är min hemstad. Malmö är en stad som är full av bekymmer, men också av outnyttjad potential.

Jag ser dagligen ett Sverige i söndring och en politisk klass som aktivt har bidragit till detta genom årtionden av söndringspolitik. Utgångspunkten har inte varit att landet består av och ska byggas av fria och starka medborgare. Av vuxna människor, snarare än förvuxna barn. De styrande har inte heller brytt sig om att samhället måste hålla ihop.

Det är lätt att gräva ned sig i det som fungerar illa och det som hotar att gå riktigt, riktigt snett. Men bitterhet löser aldrig några problem. Saker och ting går att ändra på. Jag och Medborgerlig Samling vill blicka framåt och bygga ett friare, starkare och medborgerligare Sverige.

För mig är utan tvekan vår demokrati och stärkandet av medborgarandan – att alla kan och ska bidra – det allra viktigaste inom politiken. Där står MED någonting nytt. Vi kan bryta den politiska adelns monopol. Vi är en frihetsrörelse som går in på ny, oprövad mark för att värna och utveckla vårt samhälle. Det gör mig oerhört stolt!

Korta fakta

Namn: Ilan Sadé
Födelseår: 1978
Bostadsort: Skåne
Yrke/titel: Jurist, politiker, debattör, skribent, författare
Utbildning: Juris kandidatexamen vid Lunds universitet.
Bakgrund: Medborgerlig Samlings partiledare 2016–2023.
Aktiv i Centerpartiet 2003–2013. Efter stark kritik mot Centerpartiets invandringspolitik, utbildningspolitik och ideologiska vägval lämnade Ilan partiet 2013 och blev senare medlem i vad som då hette Borgerlig Framtid för att 2016 väljas till partiledare i vad som blev MED.